4th of July.

alltså amerikanarnas nationaldag. vad dom pysslade med då visste vi inte innan, men att det skulle vara storslaget antog vi. på dagen D råkade vi befinna oss mellan San Fransisco och Los Angeles i småstaden Santa Maria. det visade sig vara ytterligare en av alla de hålor som verkar husera mesta delen av USA:s befolkning. jag trodde att de fanns många stora städer i det här landet, men så är inte fallet. New York är såklart gigantiskt och likaså Los Angeles, fast på helt olika sätt. Chicago var stort och San Fransisco kändes rätt stort. men tydligen bor det bara drygt 700.000 i San Fran. dom flesta städer som jag trott varit mer eller mindre storstadslika är inte så stora.

tillbaka till 4th of July. vi ville ju försöka fira lite vi med eller åtminstone kolla in andra som gjorde det. vad vi noterade var att väldigt många verkade hänga på stranden, grilla där och slå upp sina små partytält och så vidare. det kan behöva tilläggas att det denna dag var under 20 grader, blåst och dimma. men dom hade tydligen gett sig fan på att vara på stranden ändå.

när vi senare framemot kvällen tagit in på ett värdelöst motell (det första hittills och nej vi visste inte att det var värdelöst när vi checkade in) och skulle åka och äta samt spana in firandet möttes vi av något inte så glamouröst. folk hade samlats på en jättestor parkering utanför diverse affärer. dom hade självklart med sig bilen och en del satt på flaket eller på medhavda stolar. där på parkeringen grillade dom och firade av fyrverkerier. det var minst sagt rökigt och högljutt. fyrverkerierna tändes på mitt bland folk och bilar. i vägkorsning intill hade en vanlig tillsynes skötsam amerikansk familj med flera barn slagit sig ner. med filtar och stolar och allt, på den lilla, lilla grässnutten vid trafikljusen.

vi trodde inte riktigt våra ögon. var det så här dom firade 4th of July? antagligen inte överallt, men i den här staden gjorde dom på det här sättet. vi gick in i en mataffär och köpte med oss lite ätbart, sen stängde vi in oss på motellrummet. det verkade vara den säkraste handlingen. amerikaner är tokiga.

på vilket sätt var motellet dåligt?
internet fungerade inte, fast hon i lobbyn sa att det gjorde det för alla andra.
rummet luktade gammal varmkorv och rök.
jag hade sagt att vi ville ha en säng och rökfritt men vi fick två sängar och ett rökluktande rum med en ask-kopp.
väldigt tidigt på morgonen började byggjobbare bygga om ett par rum bort.
dessutom var det inte särskilt billigt.

slutsatsen är: bo inte på Town & Country Inn i Santa Maria. fira inte 4th of July där heller.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback