alcatraz=pelikan.

ja det betyder tydligen pelikan på spanska, inte så skräckinjagande. Alcatraz var en fågelö innan det blev ett fort, sen ett fängelse, sen okuperat av indianer och nu en fågelö igen. en fågelö men många turister på.

vi var såklart där, för vad är ett San Francisco besök utan ett besök till Alcatraz? det var svårt att få biljetter eftersom det bara är ett företag som kör dit. det var slutsålt flera dagar i förväg. färjan dom knappa två kilometrarna gick fort och sen fick man ta vilken färja som man ville hem. vi var där i tre timmar och spanade på allting. alcatraz är nu en nationalpark och det verkar inte pågå någonsomhelst upprustning. därför är allting ruggigt vidslitet och förfallet. det var väldigt snyggt och äkta till skillnad från många andra turistattraktioner. det fanns också en väldigt bra audio-tour igenom fängelset där berättarrösterna var vakter, fångar och familjer som bott på ön. ja, vakterna och deras familjer hade ett sött litet samhälle därute i skuggan av fängelset. enligt dom nu vuxna barnen var det en mycket bra uppväxt.

ett exempel från audi-touren är inne i en isoleringscell, en sån man får sitta i om man varit dum. man fick gå in i dessa helt mörka små utrymmen och i hörlurarna talade då en gammal fånge om hur han fick tiden att gå därinne. han brukade pilla bort en knapp från skjortan och kasta upp i luften så att den hamnade någonstans på golvet. i hörlurarna hörde man ljudet av en knapp som föll i golvet med ett ensamt eko. sen letade fången upp knappen och gjorde om kastet och höll på så i en evighet. ett annat trick var att spela upp saker i sitt huvud, en del blev så bra på det att de sa att de var som att titta på tv. det fick mig att undra hur jag skulle få tiden att gå i samma situation.

alcatraz var helt klart en av höjdpunkterna i San Francisco. audio-touren gjorde det hela väldigt kusligt och det var lustigt hur dom gamla då livsfarliga fångarna nu lät som vilken söt gubbe som helst. många sa att alcatraz hade förändrat deras liv, att dom blev hederliga medborgare sen, andra blev helt enkelt galna därinne.

nu väntar jag bara på att "Flykten från Alcatraz" med Clintan ska gå på tv. den är riktigt bra och nu kommer den vara ännu bättre efter att jag verkligen varit där på plats. vad är det med såna filmer och böcker som utspelar sig på en avgränsad yta? dom är alltid så spännade och bra. ubåts-genre är ju definitivt exempel på det.

image109

den klassiska Alcatraz siluetten.

image110

utsikten från ön är den bästa man kan tänka sig.

image111

vakttorn.

image112

rosa är väl inte den mest skräckinjagande färgen, men...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback